Žitarice : Pot do zdravega življenja in izgube kilogramov

zitarice2

Žitarice so najbolj popularen obrok za zajtrk že desetletja, ampak ali ste vedeli, da z njimi lahko tudi izgubite odvečne kilograme? Študije kažejo, da če vsaj 1-3 dnevno jemo žitarice, da na dolgi rok to pripomore pri izgubi telesne teže. Seveda boste potrebovali žitarice, katere nimajo veliko kalorij! Samo ena skodelica žitaric na dan vas lahko popelje do poti, ki vam bo omogočila izgubo kilogramov.

Koliko kalorij vsebujejo pogoste zvrsti žitaric?
En obrok riževih kosmičev vsebuje 160 kalorij, 1 gram maščob, 38 gramov oglijkovih hidratov in 5 gramov beljakovin.

En obrok polnozrnatih kosmičev vsebuje 128 kalorij, 0.88 gramov maščobe, 32.16 gramov oglijkovih hidratov in 3.76 gramov beljakovin. Pazite tudi koliko mleka uporabite pri vaši porciji.

žitarice

Kako vam žitarice lahko pomagajo pri hujšanju?

Študije kažejo, da če nadomestimo dva dnevna obroka z žitaricami, da to vzpodbuja telo k hujšanju. Zato ker so nekatere žitarice zelo malo kalorične in vsebujejo zelo malo sladkorja, boste posledično zaradi tega tudi izgubili nekaj dodatnih kalorij. Velik plus je tudi, da so žitarice bogate z prehranskimi vlakninami, katere pomagajo, da se počutimo bolj siti!

Kaj moramo paziti pri izbiri žitaric?

Izogibajte se žitaric z visoko vsebnostjo sladkorja. Veliko znamk kosmičev vsebuje veliko sladkorja. Najbolj primerni kosmiči oziroma žitarice so takšni, ki vsebujejo 5 ali manj gramov sladkorja na embalažo. Bodite pozorni tudi pri izbiri mleka, s katerim boste kombinirali vaše žitarice, lažje posneto mleko vsebuje manj kalorij in maščob.

So še kakšne dodatne prednosti pri uživanju kosmičev oziroma žitaric?

Kot zdravi zajtrk naj bi preprečeval obolenja srca. Če uživamo polnozrnate žitarice nam le-te blagodejno učinkujejo na metabolizem in preprečujejo obolenja srca. Veliko žitaric vsebuje esencialne vitamine in minerale, kateri vam lahko pomagajo pri težkih časih vaše diete. Znanstvene študije pravijo tudi, da uživanje žitaric vsako jutro na dolgi rok pripomore k zdravemu življenju.

Športno naravnan blogger in ljubitelj borilnih veščin, fitnessa, zdravega življenja in potovanj. Komunikativen in pozitiven se izogibam negativno naravnanim ljudem. V prostem času se ukvarjam s športom, profesionalno pa se ukvarjam z spletno prodajo.
beljakovine
Bi morali pojesti več beljakovin za več izgubljenih kilogramov?

Nova študija pravi, da večje vnašanje beljakovin - proteinov v naše telo lahko pomagam pri izgubi kilogramov. Večina diet za...

Close